Gestió del Manteniment y de Sanejament
L'explotació de les xarxes de proveïment d'aigua i sanejament es realitza a través dels Sistemes d'Informació Geogràfica (GIS). Es tracta del punt en el qual s'integren i adapten tots els sistemes corporatius i aquelles eines relacionades amb la gestió diària del proveïment com el Sistema de Gestió de la Distribució, el Sistema de Gestió del Manteniment y la Gestió del Sanejament.
Sistema de Sanejament
El SSU és una ferramenta de suport per a la gestió eficient i presa de decisions. Integra múltiples funcionalitats amb un disseny modular, fet que permet realitzar una gestió centralitzada de les xarxes de sanejament i estendre les aplicacions segons les necessitats operatives. Les funcionalitats més representatives són:
- La planificació i el seguiment dels treballs en la xarxa, identificant les zones de la xarxa de sanejament sobre les quals s'està actuant.
- El seguiment de les operacions de manteniment de la xarxa, reflectint en el sistema les incidències o avaries detectades.
- La connexió amb el Centre d'Atenció Telefònica, que permet situar geogràficament les incidències comunicades pels nostres clients, així com la traçabilitat dels avisos rebuts.
- La generació d'ordres de treball per a les brigades de manteniment i registre posterior del resultat de cada actuació, incloent-hi terminals mòbils per a treball en camp que permeten l'actualització immediata de la informació.
- El manteniment preventiu mitjançant la integració amb sistema de gestió d'actius, incloent-hi inspeccions periòdiques d'obres i elements, neteges periòdiques d'embornals, lectures periòdiques de limnímetres...
- La gestió de projectes, disseny de les solucions constructives per a noves canalitzacions i localització dels desenrotllaments urbanístics.
- La gestió d'afeccions en la xarxa, seguiment i control de les interferències a les xarxes ocasionades per tercers.
- La gestió patrimonial per al control del valor dels actius i la seua ubicació.
- Incorpora les mesures realitzades per radars meteorològics, per a la prevenció d'inundacions.
- Modelització matemàtica dels sistemes en Infoworks, per a l'elaboració dels plans directors del sanejament urbà, així com previndre el risc d'inundació.
Sistemes de Manteniment
El manteniment d'instal·lacions en general i d'equips electromecànics i altres elements de xarxa en particular, se suporten en el mòdul PM (Plant Maintenance). Este sistema es troba integrat dins del sistema econòmic i de seguiment de recursos corporatiu.
Amb este mòdul (PM) es gestionen les tasques de manteniment dels equips en les plantes potabilitzadores i en les xarxes, tant preventives o planificades com correctives.
Les seues funcions bàsiques són:
- Inventari d'equips i ubicacions tècniques, on es troben detallades les característiques tècniques més rellevants d'estos equips, així com la seua ubicació jeràrquica dins de la instal·lació, documentació adjunta per a la seua consulta, plànols, manuals d'ús, documents interns, imatges etc…
- Planificació de les tasques de manteniment i generació d'ordres de treball per al seu compliment. El sistema proposa un calendari amb les tasques i revisions que cal realitzar en cadascun dels equips. També permet planificar les activitats de manteniment a partir de freqüències temporals o a partir de lectures de comptadors. Per a això, el sistema està connectat amb l'SCADA de la instal·lació, des d'on rep esta informació. El planificador assigna estes ordres als recursos de manteniment disponibles.
- Registre del resultat de les ordres de treball, des d'on s'informa el sistema dels treballs realitzats i el seu resultat. El sistema permet registrar lectures de paràmetres com: hores de funcionament, temperatura, vibracions, metres cúbics registrats, etc…
- Registre d'incidències detectades en les instal·lacions i el seu seguiment i derivació en ordres de manteniment preventiu i/o correctiu.
- Estadístiques i informes sobre incidències.
Amb este sistema s'aconsegueix realitzar un seguiment precís i correcte de les faenes realitzades, a més de portar un registre històric d'incidències fonamental per a optimitzar el rendiment dels equips i allargar-ne la vida útil.
Sistemes de Distribució
El Sistema de Gestió de la Distribució (SGD) és un sistema d'informació integral integrat en el GIS, que permet conéixer en tot moment l'estat operatiu de la xarxa de proveïment i la seua repercussió sobre els seus usuaris.
En l'SGD s'estableixen les relacions topologicohidràuliques dels clients amb el recurs “aigua”, i s'oferixen les referències geogràfiques d'ubicació de cadascun dels agents que intervenen i de quants esdeveniments es produïxen.
Entre els múltiples avantatges que comporta destaca la major rapidesa en la detecció de possibles avaries i la seua resolució, mitjançant l'anàlisi de les causes i els seus efectes derivats, cosa que optimitza l'ús dels recursos emprats. Així mateix, aquesta eina permet determinar amb facilitat el polígon de tall necessari per a resoldre una avaria i aconseguix reduir el nombre de clients afectats gràcies al seu coneixement de la sectorització de la xarxa i per l'estudi informatitzat de les actuacions que cal dur a terme per a minimitzar l'efecte de l'avaria. També aconseguix la millora en la planificació i control del manteniment preventiu de les xarxes i assegura un seguiment i control dels projectes de renovació de xarxes.
L'SGD permet realitzar una gestió centralitzada del proveïment i estendre les aplicacions segons les necessitats operatives.